MENÜ

www.horvathdiszallat.freewb.hu
Minden ami akvarisztika, terrarisztika

Hüllők

 

Kígyók:

 

Királypiton  -  Python regius

Afrikában él ez a kis testű óriáskígyófaj, mely 1.2- 1.5 méteres hosszával ideális terráriumi állat. Már az újszülöttek is könnyen táplálhatók pattogós egérrel, majd egy rövid idő után már a kifejlett egérrel is megbírkoznak.Számukra elengedhetetlen egy olyan búvóhely biztosítása, amelybe befeszíthetik testüket, ezáltal megnő a biztonságérzetük. Itatótálnak lehetőleg sekély edényt válasszunk, mert a mélyebb vízet nem kedvelik, ilyen esetben általában pánikszerűen menekűlnek.

 

Szivárványos boa  -  Epricrates cenchria

A Boa constrictor mellett, a másik népszerű óriáskígyófaj a szivárványos Boa.Népszerűségét elsősorban olcsóságának köszönheti.A fiatal példányok rendkívül rajzolatosak, ez a színezet sajnos a kor előrehaladtával elhalványodik, és a test egyöntetű világos barna színt vesz fel.Vannak felnőtt példányok melynek a test oldalán jó néhány sötét folt fellelhető.Könnyen tartható óriáskígyók, melyek kezdetben megszületésük után kapkodósak, de a növekedést követően egyre nyugodtabbá válnak.Kellő foglalkozás mellett teljesen kezessé válnak.A hímek és a nőstények átlagosan 1.5-1.7 méterre nőnek.Elevenszülő óriáskígyók, a nőstények méretüktől függően 10-20 kis kígyót hoznak a világra.

 

Láncos királysikló  -  Lampropeltis getulus getulus

1.5-1.8m- közé tehető a felnőttkori példányok mérete.Erősen kannibál hajlamú siklófaj, a szabad természetben csörgőkígyókat, és más egyéb kígyófajokat is elfogyaszt.Terráriumi körülmények között jól táplálható kisemlősökkel.Könnyen szaporodik fészekalja 20-30 db tojás.

 

Vörös királysikló  -  Lampropeltis triangulum sinaloae

 

Látványos vörös színezetű királysikló faj.Felnőttkori mérete 1.2 -1.3 m közé tehető. Jól társítható saját fajtársaival is, nem kannibál hajlamú faj.

 

Amerikai patkánysikló  -  Pantherophis obsoletus quadrivittatus

A felnőtt állatok 1.5 -2 m körüli hosszúságot érnek el.A fiatalok színezete nagyban eltér a szülőktől.Szürkés színűek és testüket nem csíkok teszik látványossá, hanem még kezdetben foltosak.Egy éves korukra veszik fel felnőttkori színezetüket, sárga alapszínűek négy hosszanti fekete sáv húzódik végig testükön. Könnyen tartható és szaporítható siklók. A kicsik kelésük után gyakran kapkodnak kezünk után, sok kézbevétel hatására teljesen megszelídűlnek.Ideális terráriumi kígyók!

 

Gabonasikló  -  Pantherophis guttatus

Talán kezdésre a legideálisabb kúszósikló.Viszonylag olcsón beszerezhetőek a fiatalok, melyek kezdetben már elfogyasztják a napos egeret.Egy éves korára 60-70 cm-es hosszúságot ér el.Felnőttkori mérete 1.2-1.5 m-re tehető.Tartására 26-28C-os nappali hőmérséklet megfelelő.Nem igényelnek magas párát, viszont a napi permet kedvező lehet számukra.Előszeretettel isznak permetből, és ez megkönnyíti a vedlésüket is!

 

Afrikai házisikló  -  Lamprophis fuliginosus

Afrika szavannás területein él, ez a látványos külsejű siklófaj. Gyakran emberi települések közelében megtelepszik, ahol az elszaporodott kisemlősöket előszeretettel zsákmányolja. Táplálása már a fiatal példányoknál is egyszerű. Jó étvágyú, falánk kígyó, rávetődik a felkínált takarmányállatra. Falánksága miatt érdemes minden esetben csipeszről etetni. Nem igényel magas párát, viszont a gyakori permetezés megkönnyiti vedlését. Búvóhelyet biztosítsunk számára, ahová a megriasztott kígyó vissza tud húzódni. Erre a célra tökéletesen megfelel egy nagyobb kéregdarab vagy egy üreges faág. Egy lapos tálban álljon rendelkezésére mindig friss víz. Ivarérettségét 2-3 éves korára éri el. A hím kisebb a nősténynél, átlagos hossza 60- 70 cm . A nőstény ennél nagyobbra, 100- 130 cm nagyságúra nő.

 

 Kaliforniai királysikló - Lampropeltis getulus californiae

Élőhelyük az észak-amerikai Kaliforniai-öböl területére korlátozódik, ahol a sziklás, bozótokkal tarkított domboldalakat, bokros, félsivatagos környezetet kedvelik. Általában nappal, kora délután tevékeny állatok. A meleg nyári napokon viszont rejtőzködő életmódot folytatnak, és csak az esti órákban bújnak elő. A kaliforniai királysilók alapszíne fekete, melyet fehér vagy sárga, keresztirányú sávok díszítenek. Gyakran előfordulnak már striped, aztec, és aberant mintákkal is.

Tartása: Mivel kannibál fajta, így csakis egyesével tartsuk!!! Hőmérséklet nappal 25-30 C éjszaka 15-20 C. Páratartalma 50-70%. Terráriumát rendezzük be búvóhelyekkel, melyek akár egymásra rakott lapos kövek is lehetnek, köztük üregekkel, ebben nagyon szeret megbújni. Mászó ágként használjuk, vastag faágat, vagy szőlőtőkét. Természetesen elengedhetetlen egy akkora vizes edény is, amibe bele tud tekeredni.

Etetése: Élőhelyén gyakran fogyaszt kígyókat, rágcsálókat, gyíkokat, halakat. Mivel én gabonasiklókat is tartok, és más fajokat is, így sosem etetném kígyóval. Ugyanúgy etetem, mint minden más siklómat, méretének megfelelő egerekkel. Mivel királysiklóról van szó, inkább a több kisebb nagyságú egeret kedveli, nem szívesen vadásznak nagy prédára. Még a csörgőkígyó mérgére is immunis, ez elmondható például a sinaloae siklóról is.

Szaporítás: Kora tavasszal párzanak, majd a nőstény május elejétől augusztus közepéig rakják le tojásaikat. Tojásainak száma 5-25 lehet, hosszúkás formájúak. Keltetése 26-29 C között, 55-70 nap alatt kelnek ki a kicsik, melyek kb. 20 cm-esek.

 

Gyíkok:


Szakállas agáma  -  Pogona vitticeps

Ausztrália lakója, ez a kedves tekintetű gyíkfaj. Méretét tekintve 35- 40 cm a végleges hossza. Alapvetően rovarevő, erre utal erőteljes állkapcsa és fogai is! Viszont növényi eredetű táplálékot is igényel. A fiatalok nem minden estben fogyasztanak zöldet, azért nem kell feladni, próbálkozni kell mindennel. Kedvelt csemegéjük a sült sütőtök, narancs, mandarin, körte, dinnye stb.

 

Leopárdgekkó  -  Eublepharis macularis

Ázsia lakója, felnőtt kori mérete 25 cm farokkal együtt. A kezdő gyíktartók figyelmébe e fajt szoktuk javasolni. Kézbevehető, kis testű látványos külsejű gekkó faj. Emelett könnyen táplálható tücskökkel, lisztkukaccal, gyászbogárlárvával, és nem utolsósorban szaporítása is egyszerűnek mondható! Hosszú életű állatok általában 8-10 évig élnek! Számos színváltozata létezik már, sajnos áruk még elég borsosnak mondható!

 

Madagaszkári tarka gekkó  - Paroedura picta

Hazánkban gyorsan elterjedt a szaporasága miatt ez a gekkófaj. Könnyű tartása, kis helyigénye miatt kedvelt terráriumi állat. A madagaszkári gekkó nem tartozik a nagy testű gekkó fajok közé, a hímek elérhetik a 10-12 cm hosszúságot farokkal együtt, míg a nőstények ennél kisebbek maradnak.Táplálékban nem válogatós, elfogyaszt szinte mindent ami mozog.Előszeretettel isznak permetből, ezért naponta permetezzük terráriumukat.

 

Sisakos kaméleon  -  Chamaeleo calyptratus

A kaméleonok legismertebb fajainak egyike.Hazánkban talán a leggyakrabban tartott és szaporított faj. Viszonylag rövid életű állatok, a hímek 4-5 évig, míg a nőstények 2-3 évig élnek.Rovarevők, emellett fogyasztanak némi zöldet is pl. salátát, tyúkhúrt .Természetesen ízlésük egyedenként változik, megpróbálhatunk különféle gyümölcsöket adni számukra! Nagyon fontos számukra egy uv fényforrás! Emelett szintén fontos a folyamatos kalcium és vitamin adagolás! Rendkívűl gyorsan növő gyíkok, egy éves korukra ivaréretté válnak.Naponta itassuk őket permetből, mivel inkább a mozgó vizet találják meg.Érdemes a permet mellett egy lapos tálkában vizet biztosítani számára.

 

Arany gekkó  - Gekko ulikovskii

Éjszakai életmódú gekkó faj, Ázsiában honos. A kifejlett mérete 20- 25 cm farokkal. Tapadólemezes lábával ügyesen kapaszkodik az üvegen. Rovarevő, előszeretettel iszik permetből. Célszerű a terráriumot naponta permetezni.

 

Kéktorkú agáma  -  Trapelus mutabilis

 

Zöld Anolisz - Anolis carolinensis

 

A hím testhossza 22 centiméter, a nőstényé 18 centiméter. A hímnek vörös toroklebenye van, melyet a rivalizáláskor és a párzáskor is használ. A nemek megkülönböztetése is a toroklebeny alapján lehetséges, mely a hímnél sokkal szélesebb és nagyobb. Képes a színét zöldből barnára változtatni a hőmérséklettől és a körülményektől függően. Az etetésnél érdemes vitaminport szorni az eleségre mely pótolja a D-vitamin hiányt, amit igazi napfénynél kapna meg. Kizárólag rovarevő, bár van amikor meglepő módon elfogyasztja a joghurtot is. Az élő növényeket elviselik és nem teszik tönkre. Tipp: a kertből is szedhetünk esetleg évelő mutatós futónövényeket. Talajnak homok és "A"tipusu virágföld keveréke is használatos, a növények érdekében műnövények esetén mulcsot lehet alkalmazni. Éjszaka ők is alszanak. Ilyenkor nem érdemes őket zavarni "alvás" közben általában zöld színük van. Mivel magas páratartalmú helyröl származik igényli a párát, mely nagyon fontos a sikeres vedléshez. Üvegen is kiválóan mászik, ezért mindenképpen fedett terrárium szükséges a tartásra.

 

Mangrove Varánusz - Varanus indicus

A felnott állatok 1-1,2 méterre nonek. Tartására tágas terrárium szükséges. A nappali homérséklet 30-32 C, kedveli a magasabb párát.Táplálékban nem válogatós elfogyasztja a tücsköt, sáskát és a kisebb egereket. A szabad természetben tojások, rovarok, halak és kisemlosök szerepelnek az étlapjukon. Fogságban könnyen szelídülnek, látványos, impozáns hüllok.

 

Teknősök

 

Sárgafülű ékszerteknős  -  Trachemys scripta scripta

USA déli részén fordul elő. Nagyobb tenyésztelepeken több ezres számban tenyésztik.A vörösfülű ékszerteknőst e faj váltotta fel a kereskedelemben, mivel Európa és Ázsia szerte a vörösfülű annyira elszaporodott, hogy már veszélyeztette az élőhelyi faunát.A felnőtt nőstények 30- 35 cm hosszúra nőnek, míg a hímek 20- 25 cm nagyságúak.Gyakori a scripta és az elegans alfajok keveréke.Fiatalkorban sok fehérjét igényelnek.Táplálékúl rovarok, puhatestűek, halak, férgek, kisegerek szolgálnak.Idősebb korukra egyre több növényi eredetű táplálékot igényelnek,

 

Közönséges tarajosteknős (királyteknős)  -  Graptemys kohni

Tartása és táplálása megegyezik a sárgafülű ékszerteknősnél leírtakkal.

 

Szárazföldi teknős

 

Görögteknős - Testudo hermanni

A görög teknős a  leggyakoribb fogságban tartott szárazföldi teknős Magyarországon. Görögországban, Bulgáriában, Romániában,  Olaszországban,  Franciaországban és  Spanyolországban szabadon él.  A bozótos,  sziklás dombvidékeket, ligetes erdőket szereti.  Közepes nagyságú teknős, a kifejlett nőstények páncélhossza 18-23 cm, a hímek 14-20 centiméteresre nőnek.  Hátpáncélja domború, alapszíne  sárgás  színű.  A pajzsokon  sötétbarna vagy fekete mintázat van. Növényevő, számára csak minimálisan biztosítsunk állati fehérjét! Tartására nappal 28-30 fok, míg éjszakára 20 fok körüli hőmérséklet megfelelő. Téli pihenőre szüksége van, ezért teleltetést igényel! Táplálására frissen szedett zöld ( pl. tyúkhúr, gyermenkláncfű ) a legmegfelelőbb. Kedvelik a salátát, különböző gyümölcsöket is. A salátával a téli időszakban vigyázzunk, mert gyakran vegyszeres. A frissen vásárolt salátát hagyjuk 4-5 napig fonnyadni, és ezt követően kínáljuk fel a teknősnek.

 

Békák

 

Pirosszemű levelibéka - Agalychnis callidryas

Kis termetű levelibéka, 7 centiméter hosszúra nő. Hátoldali része zöld, hasa fehér. Az oldala kék vagy lila, függőleges fehér csíkokkal, lábujjai narancssárgák. Mind a hímeknek mind a nőstényeknek kidülledő narancsos-vöröses szemei vannak, a házimacskához hasonló, összeszűkülő pupillákkal. Az oldalakon és a végtagokon lévő élénk jegyek a ragadozók elriasztására szolgálnak. A legtöbb állat ami az fajra vadászik (néhány denevérfaj, kígyók és madarak) gyakran a látására hagyatkozik. Mikor a béka megmozdul, hogy elkerülje a támadóját az élénk színezet felvillan és megtéveszti azzal, hogy egy szellemkép marad azon a helyen, ahol eredetileg a béka volt. Ez összezavarja a támadót, és időt enged a békának arra, hogy elmeneküljön. Ezek a villanó színek azzal is becsapják a támadókat, hogy mérgezőnek hiszik a békát. Húsevők, éjszaka vadásznak lepkékre, tücskökre, bogarakra, legyekre, sőt (ha nincs más zsákmány) néha kisebb békákra is. A pirosszemű levelibékák nem mérgezőek, és a rejtőzködésre hagyatkoznak az önvédelemben. Napközben mozdulatlanok maradnak, kék oldalukat a hátsó lábaikkal takarják, élénk színű lábaikat a hasuk alá rejtik, vörös szemeiket pedig becsukják. Emiatt szinte teljesen zöldnek látszanak, és jól elrejti őket a lombozat. Sötétedés után kezdenek vadászni.

(jelenleg nincs)

 

Asztali nézet