MENÜ

www.horvathdiszallat.freewb.hu
Minden ami akvarisztika, terrarisztika

Madárpókok - Botsáskák

 

Talajlakó madárpókok

 

Acanthoscurria geniculata

Élőhely:

Brazilia, az esõerdõk talaján él.

A pók tartása:

22 és 28 °C között jól érzi magát, mely lesüllyedhet éjszakára 18 °C-ra is. Az általában a nyirkos talaj fölött ácsorog, de jól szellõzött terráriumban tartsuk, mert a túl magas (80 % fölötti) páratartalmat nem szereti. Ha tartósan ilyen körülmények közt tartjuk, az utótest elején lévõ szõrökön gombásodás indulhat meg fehéres penész formájában, ami következõ vedlésre eltûnik, mivel a kórokozó csak a kutikulát támadja meg. Rendkívül életerõs jószág! Akinél ez a faj nem érzi jól magát, ne is próbálkozzon más madárpók gondozásával.
Etethetjük méretének megfelelõ tücskökkel, lisztbogárlárvával, csótánnyal, gyászbogárlárvával, kifejlett nagytestû csótányokkal (halálfejes, bütykös), kifejlett tücsökkel, naposegérrel. Evés elõtt-után sokat szõ, lakóhelyét tisztán tartja, az ételmaradványokat egy helyre gyûjti. Nagy (legalább 40x30cm-es) alapterületû terráriumot rendezzünk be neki. Így kezelni is könnyebb mivel elõszeretettel foglalja el az ajtó elõtti területet (ahonnan általában a kaját kapja). Nagy termete ellenére is jól mászik az üvegen. Növényt ültetni nem érdemes, mert mint egy kis dózer gyakran széttúrja a helyét, innkább csak nehezebb tárgyakat, fadarabokat helyezzünk el, amiket nehezen mozdít, viszont bújkálót, rejtekhelyet nem kell betenni neki, mivel egész nap szem elõtt van. Itatóedényben mindig legyen vize. Még arra érdemes odafigyelni, hogy a szellõzõn a rács ne legyen túl gyenge, mert ha vándorolni akar elõfordul hogy azt is harapdálja.

 

Brachypelma albopilosum

Élőhely:

Honduras, Costa Rica, Panama, Montone és Cloud esõerdõi, Közép-Amerika déli része

A pók tartása:

Mint minden Brachypelma ez a faj is talajlakó, terrárium mérete 30x30x25 cm. Átlag 27-29 °C fok, 65-70 % páratartalommal ideális számukra. A talajréteg vastagsága min. 5 cm, összetétele saját keverék is lehet. Vizes edény szükséges, ha bujkálót helyezünk a terráriumba a növényzetet nem bántja, mert ha kialakult lakóhelye meg van akkor már csak kisebb mértékben rendezgeti a talajt. Szokásos rovar eledelt elfogadja, méretének megfelelően.

 

Brachypelma boehmei

Élőhely:

Mexikó, dél-nyugat Mexikó, Colima állam a fõ elterjedési területe.

A pók tartása:

A terrárium mérete 20x30x25 cm, a talajréteg minimum 5 cm. Bujkáló behelyezése elõnyös, növények telepítése lehetséges, de tönkreteszi a pók. Ebbõl kifolyólag csak mohaj avasolt. Itatóedény kötelezõ. Átlagosan 26-28 °C fokot kell biztosítani számára, 60-70 % páratartalom mellett. Aki nagyobb komfortérzetet akar kedvence számára, az nappal 26-30 °C; éjjel 20-22 °C fokot teremtsen a terráriumba. Lehetõleg legyen a talaj egy része nedves (de ne tocsogjon), hogy a pók választani tudjon, száraz és nedves talaj között. Ha a fûtést lámpával oldjuk meg, akkor a póklaknak legyen sötét része is. A 8. vedlés és a subadult kor között szinte mindig szem elõtt van. A kispókok úgy 6. vedlésig nagyon félénkek, 6. vedlés felett eszméletlen bombázásba kezdenek minden mozdulatra, az adult példányok némiképp megnyugszanak. Szeretnek „napozni”, sokat álldogálnak a lámpa alatt, ebbõl kiindulva azt sem bánják, ha a hõmérséklet 2-3 C fokkal 30 °C fölé kúszik, de ne süssük meg õket. Ha magasabb hõmérsékleten tartjuk, sûrûbben kell locsolni a talajt.

 

Brachypelma emilia

Élőhely:

Mexikó, Panama, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Costa Rica

A pók tartása:

Mint minden Brachypelma faj, ez is talajlakó, a számára megfelelõ terrárium mérete 20x30x25 cm. A talajréteg min 5 cm vastagságban legyen elterítve, ami bármilyen egyéni keverék lehet, amiben jól lehet ásni. Növény telepítése lehetséges. Bujkáló behelyezése elõnyös, de nem biztos, hogy igénybe veszi. A kisebb példányok (1v.-6v) inkább a maguk által ásott lakóüregekben élnek. A bujkálót igénybe venni esetleg a növendék példányok fogják (7v-semiadult). A fiatal egyedek képesek egy éjszaka alatt romba dönteni az általunk oly csodásan berendezet terráriumot, hagyni kell õket ásni, rendezkedni, hagy döntsék el õk, hogy jó nekik. A nappali hõmérséklet felmehet akár 30 C fokra is, de minimum 26 C fokot érje el. Elõszeretettel sütkéreznek a lámpa fényénél/melegénél. Éjjel a hõmérõ higanyszála lecsúszhat 22-23 C fokra is. Ha igazán nagy örömöt akarunk szerezni pókunknak, akkor a nappali és éjszakai hõmérsékletingadozást tartsuk be, ami 6-7 C fok. A páratartalom igényük 65-70%, de jól viselik a szárazabb terráriumot is. A fényt és meleget adó lámpát úgy helyezzük el, hogy a terráriumnak legyen sötét (kicsit hûvösebb) és legyen világos (melegebb) része is.

 

 Brachypelma smithi

Élőhely:

Közép Amerika – Yucatán félsziget (Mexikó)

A pók tartása:

A terrárium mérete 20x30x25 cm, amiben min. 5 cm talajréteget biztosítunk. Szereti a száraz terráriumot, de azért heti egy alkalommal permetezünk vizet a talaj 1/3-ra, ettõl függetlenül a vizes edény kötelezõ. Szívesen igénybe veszi a behelyezett bujkálót. Kisebb korában szívesen túrja össze a talajt, hagyjuk úgy, õ tudja mi a jó neki. 26-29 C fok között jól tartható, 60-70% páratartalommal társulva.

 

Brachypelma vagans

Élőhely:

Közép-Amerika – Yucatán félsziget (Mexikó, Beliz, El Salvador, Honduras, Guatemala)

A pók tartása:

Ez a faj talajlakó, a terrárium mérete min. 20x30x25 cm. A talaj összetétele lehet az általünk megszokott keverék, min 5 cm vastagságban. Itatóedény szükséges, és a behelyezett bujkálót is szívesen igénybe veszi. Átlag 24-28°C-on jól tartható, 60-75 % páratartalommal párosulva. Szereti a terráriumot átrendezni, fõleg fiatal korában, de hagyjuk úgy õ tudja neki mi a jó! Szokásos zsákmányállatokat elfogadja, méretének megfelelõen.

 

Lasiodora parahybana

Élőhely:

Brazília esõerdei.

A pók tartása:

Tartása nem okoz nagy gondot. Viszonylag strapabíró, kissé igénytelennek mondható faj.
Tartási hõmérséklet: 23-28 °C. A nagy meleget nem viselik túl jól. Az ajánlott páratartalom 70-80%.
Kedveli a nedvesebb helyeket, így bátran locsoljunk neki. Itató feltétlen szükséges, mivel sokszor látni õket inni és a páratartalmat is tartja egy nagyméretû itató. Terráriumban, amely minimum 40*40*30 cm alapterületü, rakjunk legalább 5 cm-es talajt ami lehet kókuszrost, tõzeg, virágföld vagy ezek keveréke. Bújkálót is használhatunk, bár ezt nem minden esetben használja a pók. Ez lehet egy félbevágott kókuszdió, nagyobb példányoknál egy vízszintesen elfektetett faháncs alá készített odú is megfelelõ.
Nagyon sokszor rendezkedik, túr-fúr így talán növénnyel nem érdemes díszíteni a lakhelyét. Jó tartás esetén a nõstények 2-3 év alatt, a hímek 1,5-2 év alatt lesznek ivarérettek.

 

Nhandu chromatus (Lasiodora cristata)

Élőhely:

Brazília

A pók tartása:

Nagyon hasonlít az A. geniculata-ra. Alapszíne: sötétbarna-fekete. A lábak alapszíne szintén fekete és ezen fehér gyűrűk vannak. Utótestüket hosszú vöröses szőrzet borítja. Hátlemezük világosbarna vagy bézs. A két elnevezés azért van(illetve van még egy: Vitalius cristatus) , mert még vitatkoznak a tudósok arról, hogy melyik családba sorolandó.Tartásuk 30 x 30 x 30 cm terráriumban megfelelő.Aljzatnak használjunk 8-10cm magasan- tőzeget, kókuszrostot, vegyszermentes virágföldet, melyet mindig tartsunk enyhén nedvesen. Alakítsunk ki számára búvóhelyet. Mivel nem áskálódó pók, ezért nyugodtan rakhatunk be valamilyen növényt is. A hőmérsékletet 25-28C-ra (este ez lecsökkenhet pár fokkal), a páratartalmat 70-80%-ra állítsuk be. Itatótálról gondoskodni kell. Nagyon jó étvágya van, minden méretének megfelelő táplálékot elfogad, sőt néha a nagyobbat is megtámadja (tücsök, gyászbogár-lárva, napos egér illetve patkány).Általában barátságos pók, de előfordulnak kirívó esetek is(támad mindenre amit ér).Ha megzavarják akkor –legtöbb esetben- az első reakció a „szőrbombázás” majd visszahúzódik búvóhelyére(de sokaknál előfordult,hogy egyből fenyegető testtartást vett fel). Napközben ritkán van szem előtt, éjszaka válik aktívvá.

 

Eupalaestrus campestratus

Élőhely:

Élőhelye a trópusitól a szubtrópusi klímáig terjed, a száraz erdõségekben és a bokros szavannákon, és kiterjed Észak Argentinára ugyanúgy, mint Paraguay nyugati részére.

A pók tartása:

Mivel ez a pók szívesen ás, csinálja üregeit, ezért érdemes neki vastag talajréteget berakni, ami 5-10cm is lehet a terráriumtól függõen. Elfogadja a bújkálót is, de inkább a saját maga készítette bújkálót részesíti elõnyben.
Terráriumának mérete minimum 20*20*20 cm-es legyen. A hõmérséklet nappal 27-30°C, este 23-25°C
Páratartalom: 60-70%

 

Falakó madárpókok

 

Avicularia versicolor

Élőhely:

Guadeloupe, Martinique

A pók tartása:

28C fokon eredményesen tartható, ami mellé kb. 70-80% páratartalmat biztosítsunk. Fán lakó faj lévén, torony terráriumban tartandó, melynek minimális mérete 20x20x30 cm. Helyezünk be mászóágakat számára, mert ezek felhasználásával fogja megszõni lakóhálóját. A lakóhálónak általában két kijárata van, néha önként lebontja majd ujra építi. Kisebb korában szinte soha nem hagya el a hálóját, viszont nagyobb korában sokat idõzik a hálóján kívül zsákmányra várva. Idõként lejön inni az itatóhoz, tehát mindenkép legyen vizestáljába viz, a nagyobb vizestál biztosithatja a megfelelõ páratartalom egy részét. Nem igazán válogatós, bár az olyan eledelállatokat amik a földhöz ragadtak (lisztkukac, gyászbogárlárva, stb.) csak ritkán eszik meg. Viszont a tücsök (barna), sáska, csótányok megfelelnek neki. Az ételmaradékot, rendszerint becsomagolva az üveg falához vagy az egyik mászóághoz erõsíti ugy hogy véletlenül se érjen le a földig. Ezt azért teszi hogy elkerülje a maradék atkásodását. Semmilyen agreszívitást nem mutat, méreganyaga is a gyengébek közé sorolható. A legnagyobb veszélyt a gyorsasága jelenti, eszméletlen sebeségre képes ha megijed.

 

Avicularia geroldi 

Élőhely:

Brazília, Venezuela.

A pók tartása:

Toronyterráriumot célszerû berendezni számára, amihez nem szükséges nagy alapterület, inkább a magasságot növeljük. Egy 20x20x30 cm-es lakóhely elegendõ számukra. Mászóág és itatóedény kötelezõ. 26-29°C-on jól érzi magát, amihez 70-80%-os páratartalom párosul.Beültetett növénynek örül, de általában leszövi és ezzel tönkreteszi azt.

Leírása:

A nagyobb testû Avicularák közé tartozik a maga 5-6 cm-es testméretével, lábfesztávolsága 14-15 cm. Színezete miatt kedvelt madárpók, alapszíne kékes, a carapax zöldesen irizál. Az utótest színe világítástól függõen lilás beütést mutat, hosszabb világos szõrökkel. A szelídnek mondható pókok közé tartozik, védekezõ-támadó állást még nem tapasztaltam nála.

 

Chromatopelma cyaneopubescens

Élőhely:

Észak Venezuela, Paraguana Száraz, félsivatagos helyeken honos.

A pók tartása:

A terrárium mérete min.30x30x30 cm. Nem kifejezetten talajlakó, inkább bokrokon, bokrok alatt "építkezik". Bujkálót behelyezhetünk, de jobban szeret a maga által készített lakóhálót. Növények telepítése fölösleges, mert a pók összeszövi és a növény elhal. Érdemesebb mûnövény vagy jócskán szerteágazó száraz ágat helyezni a terráriumba. Ezeket felhasználva fogja megszõni "otthonát", olykor képes az egész terráriumot beszõni. Itatóedény kötelezõ, de permetezni csak ritkán kell. Inkább használjunk nagy itatótálat a megfelelõ páratartalom elérése céljából. Átlag 26-28°C-on, 60-65%-os páratartalom mellett jól tartható. Ez a faj szeret napozni, ezért pókunk komfort érzetét növelhetjük napi 8 órás világítás + fûtéssel (spotlámpa). Az sem baj ha a higanyszál csak 30°C-nál áll meg. Viszont ehhez a komforthoz hozzátartozik az is, hogy éjjel csökkentjük a hõmérsékletet 22-23°C-ra. Napozásra való hajlamából következik hogy sokat van szem elõtt.

 

Psalmopoeus cambridgei

Élőhely:

Trinidad. Az esõerdei fák törzsén él, üreget a fa odvai, gyökerei között keres.

A pók tartása:

Minimum 20x20x30 cm-es toronyterráriumot rendezzünk be pókunknak, nem baj ha ettõl nagyobb, fõleg felfelé, mert ezzel a mesterséges térrész jobban hasonlít természetes élõhelyéhez, ráadásul nagyon jó vadász, a talajon mozgó táplálékállatokat és akár a repülõ legyet is elkapja. Éjjel-nappal vadászik. Nagyon érzékeny a rezgésekre, akár hangra is. 22-28 °C hõmérséklet és 70-80% közötti páratartalom megfelelõ számára. Terráriumát kb. 5 cm vastagon elég feltölteni "talajjal"(kókuszrost-tõzeg 1-1 arányú keveréke javasolt) Dekorációnak/búvóhelynek magasabb fákat (pl. szõlõtõke), v. fakérget használhatunk. Fészkét ennek tövébe fogja elkészíteni, melybe beleszõ, kisebb tereptárgyakat (ágak, levelek, tõzegdarabok). Itatóedényét elõszeretettel használja, érdemes egy függõleges mászóka mellé helyezni, mert így fog "fejjel lefelé" inni. Azért nedvesítsük a talajt is, hogy enyhén nyirkos legyen, de ne vigyük túlzásba, mert ilyenkor könnyen beatkásodhat a terrárium. Etethetjük méretének megfelelõ sáskával (akár vadon befogott, nem védett fajok), tücsökkel, csótánnyal akár naposegérrel is. Nagyon falánk, optimális körülmények mellett, vedléstõl vedlésig egyfolytában eszik, ez alól kivételek az adult egyedek, melyek lehetnek rapszódikus étkûek, a hímek csak havonta egyszer-kétszer esznek. Vedlés elõtt, elvonulnak pár hétre ilyenkor figyeljünk a megfelelõ páratartalomra, ezután láthatjuk, hogy a sokkal nagyobb, sokkal szebb pókunk jön elõ. Szelídnek nem mondható, de ok nélkül sosem támad, csak háborgatáskor veszi fel a fenyegetõ pózt (azt sem mindig). Meg tudja magát védeni, de az utótestérõl a szõrt, mint a többi Psalmopoeus faj nem tudja bombázni, nekik a rágón vannak irritáló szõrök. Ne vegyük ki, mert nagyon gyors, és nagyon nagyot ugrik.

 

Poecilotheria striata

Élőhely:

Dél-India. A partvidéktől egészen messze is találtak már példányokat.

 

Tartás:

Testhossza 5-7 cm, lábfesze eléri a 17-20 centimétert. Nagyon-nagyon hasonlít a P.regalis-ra és csak szakavatott szemek veszik észre a különbségeket, az utótesten hiányzik a világosabb, szélesebb sáv. Alapszíne szürkés árnyalatú, hasi oldala pedig sötét barnás vagy feketés. Nagyranövő (pöcik között közepes), arboreál életmódot folytató madárpók lévén, legalább 30x30 cm alapú és 40 cm magas terráriumot biztosítsunk. Aljzatnak használjunk 4-5cm magasan tőzeget, kókuszrostot, vegyszermentes virágföldet - melyet előszeretettel használ fel lakóhálója megépítéséhez- és mindig tartsuk egy kicsit nedvesen. Alakítsunk ki számára búvóhelyet - vegyük figyelembe hogy fánlakó életmódú (pl. jó megoldás: egy nagyobb fa- vagy parafakéreg). Itatótálról gondoskodjunk neki is, mint a többi fajnál.

 

Botsáskák

Perui ördögsáska - Peruphasma schultei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Asztali nézet