MENÜ

www.horvathdiszallat.freewb.hu
Minden ami akvarisztika, terrarisztika

Rágcsálók


Dzsungária törpehörcsög  -  Phodopus sungorus sungorus

Közép Ázsia lakója ez a kistermetű törpehörcsög faj.Élőhelyén(sztyeppén), üreget ás, a szabadban magányosan él. Hossza 9- 10 cm , hát barnásszürke színű, melyen hosszú fekete sáv húzódik.Szeme fekete, farka rövid. Számos színváltozatával találkozhatunk kereskedésekben.Leggyakoribb színváltozatok a kék, gyöngyház, és fehér. Terráriumi tartásuk: viszonylag kis férőhelyet igénylő állatok.Egy 30x 30 x 30 cm-es akváriumban vagy terráriumban jól tarthatók.Mivel a szabadban magányosan élő állatok a hörcsögfélék, ezért egymagában is jól megvan, viszont ha társat szeretnénk kedvencünknek akkor párban, tartsuk őket. Könnyen szaporodnak, alomszámuk 1-8 közé tehető.Fialáskor ne válasszuk szét a szülőket, mert utána nehézkes lehet az összeszoktatásuk! Táplálásuk:Alaptakarmányuk rágcsálómagkeverék, amelyet kiegészíthetünk apróbb magvakkal.Folyamatos állati fehérjére van szüksége! Nedvesség utánpótlásra különböző gyümölcsök(pl. alma) megfelel, vagy adhatunk különböző lédús zöldségféléket (pl. uborka). Fogaik koptatására háztartási keksz vagy száraz kenyér megfelel.Terráriumi körülmények között 2-3 évig élnek.


Roborovszki törpehörcsög  -  Phodopus roborovskii

A dzsungáriai törpehörcsög mellet másik közkedvelt faj a Roborovszki törpehörcsög. Szintén Ázsia lakója, itt hasonlóan sztyeppés területen él, mint az előbb említett faj. Hossza 8- 9 cm , háta zsemleszínű, hasa fehér.Tartása és táplálása megegyezik az előzőekben leírtakkal.Nem igényel olyan nagy mennyiségű állati eredetű takarmányt, mint előző fajtársa. Nem olyan szapora mint a dzsungi.Életkora 2-3 évre tehető


Szíriai aranyhörcsög  -  Mesocricetus auratus

Talán a gyerekek körében a leggyakrabban tartott rágcsálófaj az aranyhörcsög. Különböző színű, hosszabb rövid szőrű változataik már nem ritkák a kereskedésekben.Ha a fiatalokkal nem foglalkozunk kellőképp, gyorsan elkanászodnak, harapossá válhatnak! Ezért érdemes kedvencünkkel naponta foglalkozni.Alvó hörcsögöt ne piszkáljunk, mert még a szelíd példány is megharaphat minket, ha megijed! Könnyen szaporodnak alomszámuk 1-6 közé tehető.Életttartamuk 2-3 év.


Törpenyúl


Tengerimalac  -  Cavia aparea f. porcelus

Gyakran tartott kisemlős, mely gyerek mellé szelídsége miatt ajánlott.Nappal aktív rágcsáló.Takarmányozását tekintve sok zöldet igényel, melyet tavasztól késő őszig mi magunk is begyűjthetünk.A zöldfélék közül előszeretettel fogyasztja a tyúkhúrt,gyermekláncfüvet, lóherét.De számos gyümölcsöt és zöldségfélét is elfogyaszt. A téli időszakban a salátával vigyázzunk, mert gyakran csigairtó és más szerekkel kezelt, és a vegyszer állataink váratlan pusztulását eredményezheti! Téli időszakban inkább a káposztaféléket, uborkát, sárgarépát és almát adjunk kedvencünknek. Hosszú életű állatok átlagosan 6-8 évig élnek, de van tudomásunk 10 életévet megélt malackákról is!


Kopasz tengerimalac

Hazánkban egyre többen tartanak kopasz malackákat. Sajnos áruk, a szőrös tengerimalacokhoz képest elég borsos. E szőrnélkűli kedvencek tartási igényei megegyeznek a szőrös tengerimalacoknál lerírtakkal.Viszont érzékenyek a megfázásra.Ezért célszerű a terrárium fölé egy csipeszes lámpát helyezni, ezalatt tudnak melegedni állataink.


Fehér egér

A fehér egér egy tenyésztett változat, albínó. Testhossza: 75-110 mm. Testsúlya eléri a 28 grammot. Kis termetû, mozgékony rágcsáló. Zárt terráriumban vagy ketrecben tartható. Almozására forgácsot használunk,hetente többszöri takarítást igényel. Magkeverékkel és gyümölcsökkel illetve zöldségekkel etessük, itatni szükséges.


Fehér patkány  -  Rattus norvegicus

Biztosak vagyunk abban, hogy elenyészően csekély azoknak a száma, akik terráriumukban fehér patkányokat szeretnének tartani. Ezen nem csodálkozhatunk, hiszen a legtöbben - érthetően - idegenkednek ezektől az állatoktól. Mindennek igen egyszerű a magyarázata. A fehér patkányok, vagyis a "laborpatkányok" vadon élő alakjai, a vándorpatkányok és rokonaik, a házi patkányok, kellemetlen rágcsálói házunk tájának. Mi az oka, hogy most mégis említést teszünk róluk? A magyarázat egyszerű és prózai. A fehér patkányok kitűnő táplálékállatai lehetnek a terráriumokban tartott kígyóknak, krokodiloknak, kisragadozóknak. A fehér patkányok ősei, a vándorpatkányok eredetileg Kínában őshonosak. Innen terjedtek szét - többek között a tengerjáró hajók "közvetítésével" - a világ szinte minden tájára.


Degu

A dél-amerikai Andokból származik, Chilében őshonos, de előfordul Argentínában és Peruban is . A degu hazájában a hegyvidéki füves, bokros területeket kedveli. Föld alatti járatokat ás, melyek átméroje 8-10 cm, mélységük pedig 40 cm körüli. A kifejlett példányok testhossza 12-23 cm, súlya 170-300 g. A farok hossza megközelíti testhosszát. Bundája barnás aguti színű, hasa krémszínű vagy világosszürke, nagy, sötét szeme körül krémszínű folt. Mancsa ezüstszürke, öt ujjal. Farka végén fekete bojt van. Hátsó lábai erőteljesek. Bajusza hosszú, érzékszervei igen fejlettek. 

Asztali nézet